Of Rambostaff
Staffordshire Bull Terriër

Click here to edit subtitle

Breed Standard

                            

  Algemene Verschijning
De Stafford is een kortharige hond, goed in balans met de goede proporties. Voor zijn grootte bezit hij grote kracht, hij is gespierd, snel en behendig.

 Kenmerken
Van oudsher onbedwingbaar moedig en vasthoudend. Zeer intelligent en aanhankelijk, vooral met kinderen.

 Temperament
Moedig, onbevreesd en volstrekt betrouwbaar.

 Hoofd en schedel
Kort en diep met brede schedel, Zeer geprononceerde kaakspieren, duidelijke stop, kort muil en zwarte neus.

 Ogen
Bij voorkeur donker, maar zij mogen in een zekere mate harmoniseren met de vachtkleur. Zij zijn rond, van middelmatige grootte en zo ingeplant dat de hond recht voor zich uit kijkt. De oogleden zijn donker.

 Oren
Rozenoren of halfstaande oren, niet te groot of te zwaar. Geheel hangende of staande oren zijn hoogst ongewenst.

 Mond
Lippen zijn aangesloten, goed belijnd en volgen de kaaklijn. Krachtige kaken. Tanden stevig ontwikkeld in een volmaakt schaargebit, regelmatig en compleet, dat wil zeggen de snijtanden van de onderkaak moeten aansluiten tegen de snijtanden van de bovenkaak. De tanden zijn ten opzichte van de kaak loodrecht ingeplant.

 Nek
Gespierd, eerder kort, zuiver afgelijnd en geleidelijk naar de schouder verbredend.

 Voorhand
Benen zijn recht, goede beenstructuur, redelijk uit elkaar geplaatst; zij vertonen ter hoogte van de polsen geen enkele zwakte, terwijl de voeten toch wat naar buiten draaien. De schouders zijn correct geplaatst zonder losheid in de ellebogen.

 Lichaam
Kort gekoppeld. Rechte ruglijn. Breed front. De diepe borst loopt af naar het borstbeen toe, de ribben zijn goed gewelfd. Het gespierde lichaam is duidelijk afgetekend.

 Achterhand
Goed gespierd. De sprongen zijn laag geplaatst en de knie?n goed gehoekt. Vanaf de achterzijde gezien staan de benen evenwijdig.

 Voeten
Goede voetkussens. Sterk en middelmatig van grootte. Zwarte nagels bij ??nkleurige honden.

 Staart
Van middelmatige lengte, laag aangezet. Versmallend naar de punt en laag gedragen.

 Gangwerk
Vrij, krachtig en behendig met economische beweging. De ledematen bewegen evenwijdig, zowel van voren als van achteren gezien.

 Vacht
Glad, kort, goed aangesloten op de huid.

 Kleur
Rood, reekleurig, wit, zwart of blauw of ??n van deze kleuren met wit. Iedere schakering van gestroomd met of zonder wit. Zwart met rode brand (black and tan) en leverkleurig (chocoladebruin) zijn hoogst ongewenst.

 Afmetingen
Gewicht reuen van 12.7 t/m 17.3 kg. Teven van 10,9 ? 15,4 kg. Gewenste schofthoogte 35,6 ? 40,6 cm. De hoogten in verhouding tot de gewichten.

Elke afwijking van voornoemde punten moet als fout worden beschouwd. De beoordeling moet geschieden in de juiste verhouding tot de ernst van de fout.

 Noot
Mannelijke dieren moeten duidelijk twee, volledig ingedaalde testikels in het scrotum hebben.


 Karakterschets

De Staffie is in Engeland de populairste terrier en dat zegt heel veel over zijn prachtige karakter, hij is de familiehond bij uitstek.
Wie een Staffie in zijn leven binnenhaalt, laadt een grote verantwoordellijkheid op zich,hij moet het feit aanvaarden dat deze hond graag met zijn soortgenoten vecht en zodra een gevecht is begonnen, is het heel moeilijk te stoppen. Gevechten moeten dus worden voorkomen.
De pup moet om te beginnen correct opgevoed en vooral gesocialiseerd worden met tolerant reagerende volwassen honden.
Dat vraagt, tijd, aandacht en inzicht.
Net als elke terrierpup durft ook een Staffie grommen, hij is eigenzinnig en hyperactief, het is dus kwestie deze zaken niet door de vingers te zien en jezelf als leider op te stellen.
Zo jong mogelijk moet hij met vreemden in contact gebracht worden.
Je laat geen Staffie loslopen waar ook andere honden zijn. Tenzij je weet dat hij onmiddellijk komt als je roept.
Een gehoorzaamheidscursus is heel nuttig, maar verwacht geen plotse slaafse gehoorzaamheid, dat kan een Staffie niet opbrengen.
Omdat de Staffie zo zelfverzekerd is en de hele mensheid liefheeft, is hij geen ideale waakhond.
Maar in geval van nood zal hij huis en mensen verdedigen tot het uiterste en er desnoods zijn leven voor opofferen, daar kan je donder op zeggen.
Deze honden zijn zowel mentaal als fysiek de beste vechters van de hele hondenwereld als de hartelijkste mens- en kindervrienden.
De Staffie is een zalige hond om te hebben, de terrier in hem is in staat zich aan alles aan te passen en hij is altijd klaar voor een grapje en speelt graag met kinderen.
De dog in hem is goedmoedig en sentimenteler en heeft een gouden hart.
Maar de Staffie is ook eigenzinnig en vooral: je moet verhinderen dat hij het aan de stok krijgt met soortgenoten.
Is het je eerste Staffie, kies dan niet direct de meest actieve en dominantste pup, neem de tijd die nodig is om die pup behoorlijk op te voeden en dan zul je aan je Staffie nog veel plezier beleven.

Oops! This site has expired.

If you are the site owner, please renew your premium subscription or contact support.